Spotkanie w Departamencie Stanu USA 31 sierpnia Alfred Bujara, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” wziął udział w spotkaniu zorganizowanym w Departamencie Stanu USA w Waszyngtonie. Rozmowy zostały poświęcone funkcjonowaniu korporacji międzynarodowych w Polsce. Jednym z najważniejszych tematów poruszonych w trakcie spotkania było nierówne traktowanie pracowników w tych samych korporacjach międzynarodowych we wschodniej i zachodniej Europie.

W rozmowach udział wzięła Kelly M. Fay Rodriguez, Specjalna Przedstawicielka Departamentu Stanu USA do Międzynarodowych Spraw Pracowniczych. Obecni byli także m.in. Thaddeus Kontek z Międzynarodowego Biura ds. Ekonomicznych i Biznesowych oraz Josh Gertsen z Biura ds. Demokracji, Praw Człowieka i Pracy, a także Kathleen Ryou z Biura do Międzynarodowych Spraw Pracowniczych.

Podczas spotkania Alfred Bujara zwrócił uwagę na fakt, że pracownicy w Polsce są inaczej traktowani, niż pracownicy w krajach Europy Zachodniej zatrudnieni w tych samych korporacjach międzynarodowych. Polscy pracownicy za tę samą pracę otrzymują znacznie niższe wynagrodzenia. Ponadto mają więcej obowiązków. – Podkreśliłem, że od lat domagamy się ujednolicenia standardów pracy i płacy. Zwróciłem uwagę, że podobna sytuacja jest także w innych państwach Europy Środkowo-Wschodniej – zaznacza związkowiec. Jak podkreśla Alfred Bujara, uczestnicy spotkania byli zainteresowani warunkami pracy i płacy w Amazonie.

Przewodniczący KSBHiU NSZZ „Solidarność” zwrócił uwagę, że kilka tygodni temu przedstawiciele „S” i pracodawcy podpisali porozumienie dotyczące współpracy i dialogu ze stroną społeczną. – Pokładamy w tym dokumencie nadzieje, liczymy, że dalsza współpraca dobrze się ułoży, co przełoży się na poprawę warunków pracy – mówi Alfred Bujara. Jak informuje przewodniczący, przedstawiciele Departamentu Pracy Stanów Zjednoczonych podkreślili, że gabinet prezydenta USA kładzie duży nacisk na dialog społeczny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale także w Europie i zamierza wesprzeć europejskie związki zawodowe. – Jedną z najważniejszych kwestii będzie pokazanie rzeczywistego funkcjonowania korporacji międzynarodowych w Polsce, zwłaszcza lekceważenie przez nie dialogu społecznego i strony związkowej – dodaje.

Uczestnicy spotkania podkreślili, że korporacje łamiące prawa pracownicze i nieprzestrzegające zasad dialogu społecznego powinny ponosić konsekwencje swoich działań. Jedną z nich mogłoby być pozbawienie ich możliwości zaciągania pożyczek na preferencyjnych warunkach w Banku Światowym, czy w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju. – W przeszłości Bank Światowy udzielił kilku pożyczek jednej z międzynarodowych sieci handlowych, która niszczyła związki zawodowe – mówi związkowiec. Spotkanie w Departamencie Stanu USA z udziałem Alfreda Bujary zorganizowane zostało z inicjatywy UNI Global UNION, międzynarodowej federacji związków zawodowych. Alfred Bujara jest delegatem na Kongres UNI Global UNION, a w rozpoczynającej się właśnie czteroletniej kadencji związkowej będzie pracował w Komitecie Sterującym tej federacji, reprezentując państwa Europy Środkowo-Wschodniej. Na tę funkcję został wybrany podczas VI Światowego Kongresu UNI Global UNION, który odbył się w dniach 27-30 sierpnia w Filadelfii. Wzięło w nim udział 1200 liderów związkowych ze 109 państw. Obok Alfreda Bujary „Solidarność” reprezentowali Wiesława Maziarska i Łukasz Mickiewicz z Krajowego Sekretariatu Łączności NSZZ „S”.